Acte și formulare|

Ti-ai propus sa deschizi o afacere in alimentatie publica, de exemplu un restaurant, sau in domeniul intretinerii corporale, sa zicem un coafor si ai inceput cu infiintarea firmei, sau a punctului de lucru, la Oficiul Registrului Comertului. Acesta este abia primul pas. Pentru a functiona legal, trebuie sa faci demersuri pentru a obtine si autorizatia de functionare de la Primaria locala. Simultan, firma nou infiintata trebuie sa se puna in legalitate din punct de vedere sanitar si sanitar-veterinar.

Ce aspecte esentiale trebuie sa aveti in vedere in realatia cu cele doua institutii, care supervizeaza si, dupa caz, autorizeaza desfasurarea acestor activitati, DSVSA si DSP? Pentru desfasurarea in legalitate a activitatii de intretinere corporala sunt necesare o serie de avize si autorizatii: ASP, DSV, Protectia Mediului, Protectia Muncii, PSI,  precum si  autorizatii personale a angajatilor.

Alimentatia publica si, in special, restaurantele, au fost dintotdeauna subiectul unei supravegheri stricte din partea organismelor de control sanitar-veterinare si ale sanatatii publice. Incepand din perioada premergatoare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, prin alinierea legislatiei nationale la normele comunitare, au avut loc o serie de schimbari legislative, care au implicat o mai mare responsabilizare a antreprenorilor din domeniul alimentatiei publice, iar controalele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si cele ale Directiilor de Sanatate Publica (DSP – cunoscut anterior drept SANEPID), au devenit mai riguroase.

In acelasi timp, firmele ce desfasoara activitati de infrumusetare, sau intretinere corporala, desi isi incep activitatea in baza Declaratiei pe Proprie Raspundere a Administratorului societatii, trebuie sa se conformeze normativelor legale din domeniul sanitar, astfel incat, pregatirea pentru controlul efectuat de reprezentantii Directiilor de Sanatate Publica (DSP), nu trebuie tratata cu superficialitate.

Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor sunt organisme de stat locale din structura ANSVSA, care supravegheaza desfasurarea activitatilor de alimentatie publica, dar si a altor tipuri de activitati.

Bineinteles DSVSA / ANSVSA supervizeaza si activitati din domeniul agricol  (animal si non-animal), procesare industriala, sau de alta natura a produselor de origine animala si non-animala, activitatea cabinetelor veterinare si magazinelor pet-shop, dar si activitati vamale, sau comert intracomunitar al produselor alimentare de origine animala si non-animala, precum si a furajelor.

De asemenea, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) prin Directiile competente teritorial (DSVSA) supervizeaza si autorizeaza functionarea firmelor de Dezinsectie, Dezinfectie si Deratizare, impreuna cu celelalte institutii de stat competente (DSP, Politie, ANPM, etc).

Comments are closed.

Close Search Window