Comuna Ceanu Mare este asezata in partea de sud-est a judetului Cluj, in zona de coline joase a Campiei Transilvane, la o distanta de 61 km fata de municipiul resedinta de judet Cluj-Napoca, si la 20 km de cel mai apropiat oras, municipiul Campia Turzii.

Amplasata in cea mai mare parte in bazinul Valea Lata si in Valea Larga, amandoua cu orientare spre nord-sud, comuna se suprapune unitatii colinare formata din dealuri joase, Campia Transilvaniei, in structura careia predomina marile depozite de: marne, argile si nisipuri sarmatiene.

Toate acestea au favorizat in zona comunei Ceanu Mare maturizarea accentuata si foarte avansata a reliefului zonal si regional, generand corespunzator si o clima specifica temperat-continentala cu accente colinare. Bogata in precipitatii, clima locala favorizeaza o bogata vegetatie si fauna, foarte variate. Ca elemente de mediu, predomina pasunile, culturile de cereale si livezile locale asociate padurilor zonale.

La nord, teritoriul comunei se invecineaza cu comuna Cojocna, nord-vest se invecineaza cu comuna Frata, la vest cu comuna Ploscos, la sud cu comunele Viisoara si Tritenii de Jos iar la est vecina ii este comuna Valea Larga din judetul Mures.

Atat ca suprafata totala, de 9508 hectare, cat si ca populatie – 4472 locuitori, comuna Ceanu Mare este astazi o comuna de marime medie in randul comunelor din judetul Cluj.

Resedinta comunei Ceanu Mare este localitatea Ceanu Mare, iar satele aferente acesteia sunt: Boian, Boldut, Ciurgau, Dosu Napului, Fanate, Hodai-Boian, Iacobeni, starcu, Mortesti, Strucut, Valea lui Cati si satul Andici care desi mai figureaza in nomenclatorul localitatilor pe tara, a fost dezafectat din anul 1985 cand s-a demolat ultima locuinta.

Prin adoptarea noului “Plan Urbanistic General” al comunei Ceanu Mare din 1999, suprafata de teren intravilan s-a extins iar pentru satele Fanate, Strucut, Ciurgau, Starcu si Mortesti care nu au avut teren intravilan, prin noul PUG li s-a constituit si acestora suprafete de teren intravilan.

Descoperirile arheologice din Ceanu Mare, Hodai-Boian, Boldut, Iacobeni si Boian-Sat atesta faptul ca aceste meleaguuri au fost locuite inca din timpul daco-romanilor. Cea mai veche atestare documentara indirecta a Ceanului dateaza din 1293 dintr-un document emis de Cancelaria Regelui Andrei al Ungariei.

In alte documente ale timpului, din anul 1465, este atestat faptul ca existau in aceste locuri, sate romanesti cneziale, fiind mentionat “Voievodatul Cean” format din 5-6 sate cneziale, localitatea Cean fiind centrul voievodatului.

Istoria retine consemnate si “miscarile de protest” ale localnicilor, fata de celebrul “Protest al memorandistilor” precum si prezenta la “Marea Adunare de la Alba” din 01.12.1918 cand, dupa Unire se consolideaza pe aceste meleaguri, o civilizatie compacta si omogena care nu a putut fi integral distrusa cu toate presiunile regimului comunist.

Asa cum sustine in monografia sa, d-l profesor Remus Hadarean, “cicatricile aduse de cele doua razboaie mondiale, apoi ororile infaptuite de regimul totalitar comunist, nu au putut decima obstea satelor “Ceanului”, mai degraba au lucrat la ridicarea unei populatii plina de harnicie, daruire si de abnegatie, comuna avand astazi un loc de cinste in judet si intre localitatile prospere ale Romaniei.”

Preponderent agrara, in comuna Ceanu Mare, dupa nul 1989 se resimte un usor avant al initiativei private, care prin diferitele forme de gospodarire sau privatizare ne arata interesul locuitorilor pentru progres si dezvoltare:
  • fermierii se extind ca numar si ocupatii, fiind asistati si sprijiniti de autoritatile locale in diverse modalitati si prin diferite initiative;
  • comerciantii aduc multe servicii locuitorilor din toate satele apartinatoare comunei;
  • construirea unor mici intreprinderi: brutarii, ateliere, fabrici de prelucrare si procesare a laptelui si a carnii, care alaturi de alte programe de mai mare anvergura initiate de catre primarie in domenii de maxima importanta precum: alimentarea cu apa potabila, electrificarea, dotarea cu servicii bancare si de comunicatii, asigurarea unui mediu sanatos si salubru, releva preocuparile tuturor pentru a fi un pas cu sansa de a fi europeni.

Desi varsta medie se ridica la 35 de ani, dintre cei multi plecati in strainatate sau la orase, o parte revin la locurile natale reluand indeletnicirile si ocupatiile parintilor lor, de a face agricultura, de a creste animale dar si de a incropi o afacere prospera la ei acasa.

Timpul sta de marturie, asa incat se vad si roadele muncii depuse pe aceste meleaguri: in zona apropiata satului Boldut, un investitor puternic a creat o mare fabrica de caramida, in comuna un mare proiect de alimentare cu apa se finalizeaza in anul 2006. De asemenea se repara si se reconstruiesc drumurile comunale, toate sunt cateva obiective propuse si atinse de edilii si locuitorii acestei comune.

Continutul transformarilor se vadeste mai mult, odata cu aderarea tarii la UE la inceputului anului 2007. Oamenii gandesc si isi exprima increderea in schimbarea in bine a vietii lor, orizonturile sunt intr-adevar cu totul altele; cei mai multi au pe cineva in strainatate la care pot merge liberi si care la randul lor pot veni acasa cu gand sa investeasca pentru locurile natale.

Curand, interesul pentru zona rurala se va mari, comuna Ceanu Mare se pregateste de pe acum pentru un timp prielnic propasirii si progresului, cand curiozitatea te poate aduce calatorule prin aceste locuri pline de simbol si istorie dar si rodnice si prospere.

Vei gasi ospitalitatea si caldura, o vorba “sfatoasa” si un gand “ocos”, asa ca stii straine, ca cenanii cu multa omenie va asteapta “sa ne vizitati!”

Comments are closed.

Close Search Window